Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Ενστάσεις για τον αντικαπνιστικό Νόμο και στην Πρέβεζα

Προβληματισμό προκαλεί στους επαγγελματίες στο χώρο της εστίασης και στην Πρέβεζα η πρόθεση του Υπουργείου Υγείας να αυστηροποιήσει και ουσιαστικά να θέσει και πάλι σε ισχύ τον αντικαπνιστικό νόμο
.
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου εστιατόρων και συναφών επαγγελμάτων κ. Σπύρος Κόκκαλης θα πρέπει να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος από τώρα μέχρι και τον Σεπτέμβριο για όλες τις επιχειρήσεις εστίασης προκειμένου να εφαρμόσουν τον αντικαπνιστικό νόμο. Μάλιστα ο κ. Κόκκαλης πρότεινε τους επόμενους μήνες να γίνει ενημερωτική καμπάνια από το υπουργείο στην οποία να βοηθήσουν όλοι ώστε από το Σεπτέμβριο να μπορέσει να εφαρμοστεί το μέτρο χωρίς να υπάρχει οικονομικός αντίκτυπος στις επιχειρήσεις.
Στα σχέδια του Υπουργείου Υγείας πάντως είναι η άμεση εφαρμογή του μέτρου σύμφωνα με τις δηλώσεις της Υφυπουργού Υγείας κ. Μακρή η οποία επισημαίνει πως η επικαιροποίηση του αντικαπνιστικού πλαισίου αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο, ενώ εξέφρασε παράλληλα τη βεβαιότητα πως η εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας δεν πρόκειται να βάλει λουκέτο σε καταστήματα.
Στα σχέδια του υπουργείου Υγείας, εκτός από τη λειτουργία σε 24η βάση της γραμμής 1142 και την εφαρμογή διαδικτυακού χώρου στον οποίο θα κατατίθενται απόψεις, είναι να υπάρξουν από το Μάρτιο ενημερωτικές καμπάνιες σε σχολεία και κινητοποίηση των ιατρικών συλλόγων με γιατρούς και φαρμακοποιούς εθελοντές, οι οποίοι θα ενημερώνουν στα ιατρεία και με δημόσιες παρεμβάσεις για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.
Να σημειώσουμε πάντως πως αρμόδιο όργανο για την πραγματοποίηση ελέγχων είναι η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας, η οποία αναμένεται να εφαρμόσει τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την εφαρμογή νομοθετικού πλαισίου απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, με τη σύσταση κλιμακίων ελέγχου της αντικαπνιστικής νομοθεσίας τα οποία λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες και τη δεινή οικονομική κατάσταση των πολιτών και των επαγγελματιών, πριν την επιβολή οποιουδήποτε προστίμου, θα προβούν σε ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης εκπροσώπων συλλόγων καταστημάτων και των πολιτών.
πηγη:atpreveza.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου