Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Πριν το τέλος.Του Βασίλη Τσίρκα (*)



Στις αρχές του 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο, κλέβοντας το μέλλον το δικό μας και λεηλατώντας το μέλλον των παιδιών μας. Το περίφημο success story δεν ήταν αρκετό να αντιστρέψει την εφιαλτική εικόνα της καθημερινότητας. Η φοροεπιδρομή στα λαϊκά εισοδήματα, οι απολύσεις, η διάλυση του κοινωνικού κράτους, η εκτίναξη της ανεργίας, εντείνουν την απελπισία που βιώνει η ελληνική κοινωνία.
Την ίδια ώρα σχεδιάζουν την αποπολιτικοποίηση των ευρωεκλογών και επιδιώκουν να τις στριμώξουν στη δεύτερη Κυριακή των περιφερειακών εκλογών με σκοπό να αποδυναμώσουν το πολιτικό μήνυμα που περιμένουν διακαώς να στείλουν οι πολίτες στην κάλπη. Σχεδιάζουν, όμως, χωρίς την κοινωνία. Γιατί όποια κάλπη κι αν στηθεί πρώτα, το μήνυμα θα είναι καταπέλτης για το μνημονιακό καθεστώς.
Δημιουργούνται σταδιακά και με περισσότερη σαφήνεια οι προγραμματικές, πολιτικές και κοινωνικές προϋποθέσεις για τη συγκρότηση ενός λαϊκού ρεύματος νίκης. Σε αυτή την πορεία εμείς προβάλλουμε με τρόπο σαφή τους πρώτους στόχους μιας κυβέρνησης της Αριστεράς: την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ένα νέο ήθος δημοκρατικής διακυβέρνησης, τη δημιουργία κοινωνικής ασπίδας για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων, τη διαπραγμάτευση για το χρέος με ευρωπαϊκό ορίζοντα και την προώθηση των συνταγματικών διαδικασιών για τη διερεύνηση των σκανδάλων και την τιμωρία των ενόχων.
Είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση Σαμαρά, πριν το τέλος της, θα επιχειρήσει να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της απέναντι στους δανειστές. Ήδη την εβδομάδα που διανύουμε ψηφίζεται το νομοσχέδιο για το ξεπούλημα των δικτύων της ΔΕΗ (ΑΔΜΗΕ), που ισοδυναμεί με υπονόμευση της αναγκαίας αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας, ενώ ταυτόχρονα προωθείται το νομοσχέδιο για τη διάλυση του ΕΟΠΥΥ, εξέλιξη που αποτελεί καίριο πλήγμα στο δικαίωμα των πολιτών στην υγεία.
Η διάσταση των κυβερνητικών επιλογών με το λαϊκό αίσθημα ενισχύει κάθε μέρα τον αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης Σαμαρά, αφού η καταστροφική και ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική της, δεν μπορεί να κρυφτεί πλέον και να επενδυθεί με καμία ρητορική περί success story.
Σε αυτό το τοπίο η κοινωνία στρέφεται με αποφασιστικό τρόπο προς έναν άλλον δρόμο για την έξοδο από την κρίση και προσδοκά τη δημοκρατική ανατροπή της σημερινής κατάστασης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που εκφράζει με συνέπεια από την αρχή αυτόν τον δρόμο, αρχίζει να δημιουργεί δυναμική ευρείας νίκης ή και αυτοδυναμίας.
Οι πολίτες συνειδητοποιούν πλέον ότι υπάρχει άλλος δρόμος εκτός από εκείνον της καταστροφής  της κοινωνίας και της κοινωνικής ισοπέδωσης. Είναι ο δρόμος της αξιοπρέπειας και της κοινωνικής δικαιοσύνης που θα εμποδίσει να οδηγηθεί ο τόπος σε καταστροφή και η κοινωνία σε πλήρη παρακμή.
Η υπέρβαση της κρίσης απαιτεί συνολική ανασυγκρότηση. Με ένα ριζοσπαστικό και δημοκρατικό πρόγραμμα μάχης για την ανόρθωση του υλικού πλούτου της χώρας και τη δημοκρατική ανασυγκρότηση της κοινωνίας, που θα γίνει πρώτα απ’ όλα κτήμα της ίδιας της κοινωνίας, μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος. Είναι ο μόνος δρόμος για να ορθοποδήσει η κοινωνία και να διεκδικήσει ριζοσπαστικές, δημοκρατικές και ενεργητικές πολιτικές σε όλους τους τομείς.
Είναι λαϊκή αξίωση να τελειώνουμε με όλες εκείνες τις σάπιες πολιτικές δυνάμεις που δυναστεύουν τον τόπο επί δεκαετίες. Να τελειώνουμε με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που παράγουν τη νέα φτώχεια και τους νέους κοινωνικούς αποκλεισμούς. Να τελειώνουμε με εκείνους που μας οδήγησαν στην καταστροφή και την απελπισία. Είναι λαϊκή απαίτηση να παλέψουμε για να προστατέψουμε το μέλλον της νέας γενιάς και του τόπου μας.

(*) Ο Βασίλης Τσίρκας είναι δικηγόρος, υποψήφιος βουλευτής Άρτας ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές Μαΐου – Ιουνίου 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου