Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Η Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας παρουσιάζει την ταινία του Κιμ Κι Ντουκ "Pieta"

Η Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας
την Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου ώρα 21,00
παρουσιάζει την ταινία του Κιμ Κι Ντουκ
Pieta

Παίζουν: Λι Γέονγκ Γιν, Κανγκ Εουνγίν, Γιο Μιν Σο, Κιμ Γιάε Ροκ, Οκ Γιν Γιονγκ.
Διάρκεια 104'
Ο Κιμ-Κι Ντουκ με την «Pieta» εκθέτει ανάγλυφα στην οθόνη τη δύναμη της αγάπης και τον αιώνια άρρηκτο δεσμό μεταξύ μητέρας και γιού. Κάποιες σκηνές σεξουαλικά φορτισμένες παραπέμπουν σε οιδιπόδειες αναφορές.
Ο συνδυασμός ήχου και εικόνας πολλές φορές αυξάνει τη δραματική ένταση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί, σε μια σκηνή, το νανούρισμα που λέει η γυναίκα-μητέρα ενώ ο Κανγκ-Ντου χτυπάει δυνατά την πόρτα. Οι ήχοι από τα βίαια τραντάγματα στην πόρτα σε συνδυασμό με τη γλυκιά μελωδία του νανουρίσματος που ακούγεται ταυτόχρονα συνθέτουν ένα αντιθετικό σύνολο που αντανακλά εύσχημα την κατάσταση.
Όπως στις περισσότερες ταινίες του Κιμ Κι-Ντουκ, έτσι και στην «Pieta» οι ήρωες είναι στο περιθώριο της κοινωνίας, μοναχικοί και αποκομμένοι από το σύνολο. Με λιτό και απέριττο τρόπο, αυτοδίδακτος καθώς είναι, ο κορεάτης σκηνοθέτης στήνει το πορτρέτο μιας κοινωνίας διεφθαρμένης από το χρήμα και βάναυσα σκληρής.
Η σκληρότητα και η ασχήμια αντανακλάται περίφημα στα πλάνα με τα σιδηρικά παντός είδους που γεμίζουν την οθόνη, με τις ξεφλουδισμένες πόρτες από λαμαρίνα ή ακόμη και με το ασοβάτιστο μεγάλο και ψυχρό κτίριο κάτω από το οποίο θα βρουν τέλος οι ήρωες. Το τελευταίο πλάνο μοιάζει να αντανακλά τα λόγια της Αντιγόνης του Σοφοκλή: «Δεν γεννήθηκα για να μισώ αλλά για να αγαπώ».
ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ Η ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΗ ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου