Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Επιτέλους Φορέας Διαχείρισης και κανονισμός λειτουργίας στην Αγροτική Αγορά Πρέβεζας

Στη συγκρότηση του Φορέα Διαχείρισης της Αγροτικής Αγοράς Πρέβεζας προχώρησαν χθες το απόγευμα οι παραγωγοί που συμμετέχουν σε αυτή, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα για την πλήρη αυτοτέλεια του εγχειρήματος, που αποτελεί πανελλαδική πρωτοπορία.
Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας συμμετείχαν οι μισοί παραγωγοί που βρίσκονται και στηρίζουν την Αγορά Αγροτών, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων κ. Τάσος Γάτσιος, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Χρήστος Δημόπουλος ως εκπρόσωπος της Ένωσης Καταναλωτών, παραγωγοί, γεωπόνοι και αγρότες που ενδιαφέρονται για την εύρυθμη λειτουργία της Αγοράς κάτω από καθορισμένο πλαίσιο, το οποίο θα καθοριστεί από τον νεοσύστατο αυτοδιαχειριζόμενο Φορέα και τον εσωτερικό κανονισμό που θα τεθεί σε λειτουργία.
Σημαντική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός πως ο Νόμος που αφορά τις Αγροτικές Αγορές (Farmer’s Markets) την περασμένη Τρίτη δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, που σημαίνει ότι μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα και να δώσει λύση στα προβλήματα που προέκυψαν στη λειτουργία της Αγροτικής Αγοράς.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο άρθρο 56 του νομοσχεδίου, επιτρέπεται η λειτουργία Αγορών Παραγωγών (Farmers’ Markets) με έμφαση στο τοπικό χαρακτήρα των προϊόντων στις οποίες συμμετέχουν αποκλειστικά παραγωγοί αγροτικών προϊόντων, με σκοπό την απευθείας διάθεση στο καταναλωτικό κοινό των αγροτικών προϊόντων που παράγουν, νωπών ή/και μεταποιημένων από δικές τους πρώτες ύλες.
Οι παραγωγοί πρέπει να είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που κάνουν δήλωση στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) και να παράγουν τα αγροτικά προϊόντα τους στην Περιφερειακή Ενότητα, όπου λειτουργούν οι Αγορές Παραγωγών. Με συμφωνία των Αγορών Παραγωγών μπορεί να δραστηριοποιούνται σε αυτές παραγωγοί από όμορες Περιφερειακές Ενότητες (σε ποσοστό 20% επί των συνολικών παραγωγών).
Να σημειώσουμε πως οι Αγορές Παραγωγών θα λειτουργούν ημέρα Σάββατο, εκτός και αν τοπικές ιδιαιτερότητες, επιβάλουν τη λειτουργία τους άλλη εργάσιμη ημέρα, είτε σε δημόσιο χώρο, με ευθύνη του οικείου Δήμου ή της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, είτε σε ιδιωτικό χώρο με ευθύνη των ίδιων των παραγωγών.
 «Πρόκειται για μεγάλο επίτευγμα γιατί για πρώτη φορά στην Ελλάδα οι Αγορές αυτές διοικούνται από τους αγρότες, γιατί η πλειοψηφία στον Φορέα είναι οι αγρότες, ενώ είναι και ένα εργαλείο τοπικής ανάπτυξης το οποίο θα προβάλλει όλα τα προϊόντα της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας. Κι αυτός είναι ο στόχος, να προβάλλουμε τα προϊόντα να τα πιστοποιήσουμε και να τα κάνουμε δυνατά και αξιόπιστα με μικρή τιμή. Αυτό το κάνουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε» τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΝΑ Ν. Πρέβεζας κ. Λεωνίδας Ραβανός σημειώνοντας πως από σήμερα κιόλας ο Φορέας αρχίζει και λειτουργεί άτυπα και από εκεί και πέρα θα γίνουν τα βήματα που απαιτούνται προκειμένου άμεσα να καθοριστεί και ο κανονισμός λειτουργίας της Αγοράς και να γίνονται όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι ώστε να ξεπεραστούν όσα προβλήματα παρουσιάστηκαν.
Τη σημασία του αυτοδιαχειριζόμενου φορέα επισήμανε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων κ. Γάτσιος υπογραμμίζοντας πως ο Νόμος πλέον δίνει ευελιξία στον Φορέα ώστε να εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της Αγοράς με ντόπια και πιστοποιημένα προϊόντα, ενώ δεν παρέλειψε να ρίξει και τα βέλη του στη νυν δημοτική αρχή κάνοντας λόγο για αδικαιολόγητη κωλυσιεργία και ολιγωρία, αφού τόσο καιρό δεν πήρε την πρωτοβουλία να κάνει πράξη όσα είχαν επισημανθεί εδώ και ένα χρόνο από την ΕΝΑ και το Σύλλογο Γεωπόνων για θέσπιση κανόνων λειτουργίας της Αγοράς.
«Οι καταναλωτές της Πρέβεζας από την πρώτη στιγμή αγκάλιασαν την Αγροτική Αγορά, θα πρέπει ωστόσο να μπουν κανόνες οι οποίοι θα εφαρμόζονται τόσο για το καλό των καταναλωτών όσο και των ίδιων των παραγωγών» τόνισε ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Χρήστος Δημόπουλος, ενώ ο γεωπόνος κ. Χ. Πάνης χαρακτήρισε ως τομή την Αγροτική Αγορά για την Πρέβεζα αλλά και για όλη την Ελλάδα σημειώνοντας πως όσοι συμμετέχουν σε αυτή οφείλουν να την προστατέψουν και να την περιχαρακώσουν.
«Ό,τι ξέραμε για αυτή την αγορά τελειώνει, μέχρι εδώ. Από το επόμενο Σάββατο θα αλλάξουν όλα εκεί μέσα. Θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο για νέο χώρο και εφόσον γίνουν όλα αυτά θα στείλουμε τα χαρτιά μας στην Περιφέρεια μαζί με τον καινούργιο κανονισμό ο οποίος θα εγκριθεί από τον Φορέα και τους παραγωγούς. Από εκεί και πέρα θα εκδοθούν καινούργιες άδειες αγοράς αγροτών με ό,τι προβλέπεται από τον καινούργιο κανονισμό και ό,τι λέει ο νόμος για τις αγορές αγροτών. Αυτό θα το κάνουμε γιατί ο στόχος ο δικός μας από την αρχή ήταν η Αγορά Αγροτών και αυτό αποδεικνύουμε αυτή τη στιγμή με αυτή την προσπάθεια» τόνισε καταλήγοντας ο κ. Ραβανός, ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως κατά τη διάρκεια της δίωρης συνεδρίασης δεν έλειψαν και οι εντάσεις αφού υπήρχαν προβληματισμοί και απορίες από παραγωγούς για το τι ακριβώς προβλέπει το νομοσχέδιο.
Η συνεδρίαση έκλεισε με την ψηφοφορία για τα μέλη που θα απαρτίζουν τον αυτοδιαχειριζόμενο φορέα της Αγροτικής Αγοράς. Ο Φορέας σε πρώτη φάση θα είναι πενταμελής και θα απαρτίζεται από τους Λεωνίδα Ραβανό, Τάσο Πιστιόλα, Κώστα Τζίμα, έναν εκπρόσωπο από το Σύλλογο Γεωπόνων και έναν εκπρόσωπο από την Ένωση Καταναλωτών.
πηγή:atpreveza.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου