Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Ανακοίνωση του Συλλόγου Λευκαδίων για την Προστασία του Περιβάλλοντος και του Πολιτισμού


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΥΚΑΔΙΩΝ
για την ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ                                                                                   Λευκάδα, 5 / 02 / 2014
του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
και του ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Ξενοφώντα Γρηγόρη 155
31 100 Λευκάδα
Τηλ.: 26450.22714, 22335
Fax: 26450.24109
E-mail: lefkasgreensalv@yahoo.gr
Αναφερόμαστε σε ένα ζήτημα ζωής και θανάτου για ολόκληρη την περιοχή μας. Πρόκειται για το μεγάλο ζήτημα αποτροπής της μεταφοράς των λυμάτων του Βιολογικού Καθαρισμού του Δήμου Λευκάδας στην παραλία της Γύρας, Κάστρου, Άϊ Γιάννη. (Ένα ζήτημα για το οποίο ο Σύλλογός μας αγωνίζεται οχτώ και παραπάνω χρόνια, υπερασπιζόμενος το γενικό συμφέρον της πόλης, του νησιού της Λευκάδας και της απέναντι Ακαρνανίας με την οποία η Λευκάδα συναποτελεί οικονομική ενότητα ήδη από τα Ομηρικά χρόνια).

Τι ακριβώς είναι αυτή η παραλία της Γύρας, Κάστρου, Άϊ-Γιάννη: Πρόκειται για εναπομείναν σπάνιο φυσικό μνημείο, ένα μόλις χιλιόμετρο από την πόλη της Λευκάδας, έργο της μεγαλοφυΐας της φύσης. Είναι η μοναδική παραλία κολύμβησης των κατοίκων της πόλης και όλων ανεξαιρέτως των γύρω περιοχών Λευκάδας και Ακαρνανίας. Από την Πλαγιά και Περατιά μέχρι τη Βόνιτσα, το Άκτιο και το Αγρίνιο και όλες ανεξαιρέτως τις ενδιάμεσες περιοχές. Και θεωρείται ως η ωραιότερη ακρογιαλιά της Μεσογείου. Η άμμος της περιοχής είναι εξαιρετικής ποιότητας και η θάλασσα εξαιρετικής καθαρότητας. Τρεις Γαλάζιες Σημαίες για πάρα πολλά χρόνια! Χιλιάδες οι τουρίστες που καταφεύγουν εκεί από όλα τα μέρη της Ελλάδας και του ευρύτερου ευρωπαϊκού χώρου, καθώς και οι αθλητές - και οι ερασιτέχνες – της ιστιοσανίδας (wind surf, kite surf). Περιοχή προστατευόμενη και χαρακτηρισμένη ως ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους ήδη από το 1974. [Απόφαση υπουργού Πολιτισμού και Επιστημών Κωνσταντίνου Τσάτσου, Φ.Ε.Κ. 865/-13/7-9-74 Α.Φ. 31/22887/2034/28-8-1974, και Μελίνας Μερκούρη, (1982), Α.Φ. 180/85009/29-1-1982].

Από την εξαιρετικά ευνοημένη αυτή περιοχή εξαρτάται η υγεία των κατοίκων, ολόκληρη η οικονομική ζωή της πόλης και γενικότερα του νησιού της Λευκάδας αλλά και της απέναντι Ακαρνανίας. Πρόκειται στο σύνολό της για μια περιοχή με τεράστιες δυνατότητες αειφόρου ανάπτυξης. Ένα από τα πλέον ευνοημένα σημεία της Μεσογείου για τουριστική ανάπτυξη, αυτή τη δυσχερή περίοδο, και που κατά εντελώς παράλογο τρόπο, απειλείται με πλήρη καταστροφή. Μπορεί αυτό, βέβαια, που θα προσθέσομε, να φαίνεται έξω από την τεχνοκρατική σκέψη, αλλά μια και εμείς οι Λευκαδίτες – και όλοι οι Επτανήσιοι γενικότερα – συνεχώς επαιρόμαστε για τους ποιητές μας, πώς να μην σημειωθεί ότι σ' αυτή την ακρογιαλιά της Γύρας, του Κάστρου και του Άϊ Γιάννη, ο μεγάλος ποιητής Άγγελος Σικελιανός, βιώνει τον «άρρητο παλμό της αιωνιότητας» ή το αιώνιο ποιητικό γίγνεσθαι της ομορφιάς! Και με την Εύα Πάλμερ-Σικελιανού συνθέτουν τη Δελφική Ιδέα. Φαίνεται απίστευτο, πως στο μεγαλειώδες αυτό φυσικό μνημείο, κάποιοι σύγχρονοι Λευκαδίτες επιμένουν να εναποθέσουν τα λύματα του βιολογικού καθαρισμού! Και να το αφανίσουν πλήρως!

Το ολέθριο αυτό έργο αποφασίζεται από τον Δήμο Λευκάδας (αριθ. Απόφασης 211/28-6-2005), χωρίς ωκεανογραφική μελέτη και χωρίς μελέτη θαλασσίων ρευμάτων. Με απευθείας έγκριση περιβαλλοντικών όρων, χωρίς την προηγούμενη σύνταξη προκαταρκτικής περιβαλλοντικής μελέτης, κατά παράβαση των διατάξεων του Ν. 1650/1986, χωρίς να τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία χάραξης του αιγιαλού και παραχώρηση της χρήσης αυτού. Κατά παράβαση των οδηγιών 85/337 ΕΟΚ και 91/271/ΕΟΚ, που για περιοχές, όπως η Λευκάδα (με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων), απαιτεί την υποβολή των λυμάτων σε επεξεργασία αυστηρότερη της δευτεροβάθμιας.

Τα λύματα εξαιρετικά θα μολύνουν έτσι και την παραπλεύρως κείμενη λιμνοθάλασσα, που αποτελεί βιότοπο ενταγμένο στο πρόγραμμα NATURA 2000, με κωδικό αριθμό GR22410001, καθώς η επιλεγείσα περιοχή εκροής επικοινωνεί υπογείως με τη λιμνοθάλασσα.

Επί εννέα σχεδόν χρόνια οι προτάσεις ένταξης και χρηματοδότησης του καταστροφικού αυτού έργου απορρίπτονται λόγω άκρας επικινδυνότητας του έργου.

Επισημαίνουμε ότι με απόφασή του (αριθ. Απόφ. 320-26-Σεπτεμβρίου-2014) ο Δήμος Λευκάδας αποφασίζει επιτέλους να υιοθετήσει τις προτάσεις μας που διατυπώνομε διαρκώς από οκταετίας: Την αναβάθμιση του υπάρχοντος βιολογικού καθαρισμού και τη χρήση των λυμάτων για άρδευση και δημιουργία βιολογικού πάρκου. Ο Δήμος Λευκάδας όμως, επιμένει στη καταστροφική του τάση και πρωτοτυπεί πλήρως: Τα λύματα θα διατίθενται προς άρδευση μόνο κατά τις θερινούς μήνες. Θα κατασκευασθεί ο καταστροφικός αγωγός ώστε τους υπόλοιπους εννέα μήνες τα λύματα να μεταφέρονται στην παραλία τη Γύρας, ώστε να εξοντώσουν από κάθε άποψη, το μεγαλειώδες αυτό φυσικό περιβάλλον.

Η συνολική πρόταση χρηματοδότησης απορρίπτεται.

Ο Δήμος Λευκάδας επανέρχεται αιφνιδίως στο μεγάλο αυτό ζήτημα και με νέα απόφασή του, (αριθ. Απόφ. 405, 11-12-2013), αποφασίζει και πάλι την πραγμάτωση του καταστροφικού αγωγού: Νέα πρόταση ένταξης του έργου αυτού στο ΕΣΠΑ, (ΕΠΠΕΡΑΑ), και ζητάει από τον ανάδοχο μελετητή, DELCO ΕΠΕ, να επικαιροποιήσει τα τεύχη δημοπράτησης του έργου διάθεσης των λυμάτων στην περιοχή της Γύρας, του Κάστρου και του Άϊ Γιάννη.

Τα λύματα θα μεταφέρονται στην παραλία της Γύρας. Από εκεί θα διαχέονται κατά τη φορά των θαλασσίων ρευμάτων, σε όλη την έκταση της μοναδικής αυτής παραλίας, από τον Άι-Γιάννη ως τη Γύρα και το Κάστρο, και με την παλίρροια θα εισχωρούν στο λιμάνι της Λευκάδας και θα επανέρχονται στις Αλυκές, (όπως σαφώς προκύπτει και από σχετική επιστολή του κυρίου Σεραφείμ Ε. Πούλου, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, που έχει μελετήσει την περιοχή και την οποία επισυνάπτομε). Σε όποιο θαλάσσιο βάθος κι αν πέσουν τα λύματα. Στην παραλία του Κάστρου, της Γύρας, του Άι-Γιάννη, θα εναποθηκεύονται όλοι οι καρκινογόνοι μικρο-ρύποι (εντομοκτόνα, φυτοφάρμακα, ενδοκρινικοί διαταρακτές, κλπ), (σχετική βιβλιογραφία επισυνάπτομε), που κανένας από τους υπάρχοντες βιολογικούς δε διαλύει, ούτε καν ο τριτοβάθμιος (εκτός από την ηλεκτρολυτική διαχείριση των λυμάτων), καθώς και η λυματολάσπη που μεταφέρει άπειρα ανθεκτικά μικρόβια. Είναι γνωστό ότι κανένας από τους μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενους βιολογικούς δεν απαλλάσσει από τους καρκινογόνους; Μικρο-ρύπους και όλοι δημιουργούν λυματολάσπη που συντηρεί επικίνδυνα μικρόβια.
Είναι και τα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για τη θεραπεία τους και που καταλήγουν στους βιολογικούς καθαρισμούς. Και που κανένας βιολογικός ούτε ο τριτοβάθμιος δεν αποκαθαίρει. Τα αντιβιοτικά ενδυναμώνουν τα επικίνδυνα μικρόβια. Και τα καθιστούν εξαιρετικά ανθεκτικά. Έτσι θα τα βρίσκουν έτοιμα και σε πλήρη δράση οι θερινοί κολυμβητές της πόλης και των γύρω περιοχών καθώς και οι χιλιάδες επισκέπτες. Ας σκεφτούμε και τα χιλιάδες παιδιά που κολυμπούν εκεί κάθε καλοκαίρι και που το φυσικό περιβάλλον – συνθήκες τραγικές, θα λέγαμε – τα καθιστά όλο και περισσότερο ευπαθή και με πολύ σημαντική «προοπτική» καρκινογένεσης.

Καθώς και τους χιλιάδες φίλους των θαλάσσιων σπορ από την Ελλάδα και τον ευρύτερο Ευρωπαϊκό χώρο. Ας αναλογιστούμε και τον ψυχολογικό παράγοντα, ότι εκεί πέφτουν τα λύματα, που μπορεί να τα διαλύσει όλα! Προς τι πλέον αυτή η εγκληματική εμμονή στην κατασκευή του αγωγού και στη μεταφορά των λυμάτων του βιολογικού στην περιοχή της Γύρας, του Κάστρου και του Άϊ-Γιάννη, που θα είναι πλήγμα, πολύ μεγαλύτερο από ένα μεγάλο σεισμό και που θ' αφανίσουν την Λευκάδα περισσότερο από τριάντα χρόνια. Και να πέσουν τα λύματα στη θάλασσα; Και γιατί να πέσουν τα λύματα στη θάλασσα όταν ήδη υπάρχει η δυνατότητα της επαναχρησιμοποίησης και μία νέα τεχνολογική εποχή ανατέλλει; Αναφέρομε όλως ενδεικτικά εναλλακτικές λύσεις αποδεχόμενοι και οποιαδήποτε άλλη δυνατότητα της σύγχρονης τεχνολογίας ως προς την επαναχρησιμοποίηση των λυμάτων:
1. Βιολογικό Πάρκο (δάσος)
Τα λύματα μπορεί να πέσουν στην ξηρά. Να δημιουργηθούν νέα δάση ή αναδασώσεις, με άρδευση μόνο από τα λύματα των Βιολογικών Καθαρισμών. Υπάρχει ένα είδος πεύκης, η λεγόμενη τραχεία πεύκη, που είναι άκρως δεκτική στην άρδευση από τα λύματα των βιολογικών. Και μάλιστα δε χρειάζεται οι βιολογικοί να αναβαθμιστούν σε τριτοβάθμιους, καθώς τα βαρέα λεγόμενα μέταλλα απορροφώνται από τα δέντρα, που αναπτύσσονται καλύτερα έτσι. Μπορεί να παραχθεί ξύλο εξαιρετικής ποιότητας. Σε περιόδους που οι πυρκαγιές αποτεφρώνουν χιλιάδες στρέμματα δάσους κάθε χρόνο και σε περιόδους μεγάλης λειψυδρίας, που έρχεται, φαίνεται ως κάτι το θαυμαστό: Να δημιουργούμε δάση από τα λύματα των βιολογικών σταθμών και να μην καταστρέψουμε πλήρως τις παραλίες και τις θάλασσές μας, που είναι η βάση της υγείας μας και της τουριστικής μας ανάπτυξης – και το μέλλον της χώρας. Και μας προκαλεί βαθιά λύπη το γεγονός ότι γονείς δεν αντιλαμβάνονται και μικρά παιδιά κολυμπούν μέσα στο φωσφόρο και τους εξαιρετικά καρκινογόνους μικρο-ρύπους των βιολογικών καθαρισμών.

Αυτή η θαυμαστή δυνατότητα της δημιουργίας δασών και πράσινου και για της πάσης φύσεως δεκτικές καλλιέργειες από τα λύματα των αναβαθμισμένων βιολογικών καθαρισμών είναι προφανές ότι αποτελεί μια ζωτικής σημασίας πολιτική πραγμάτωση και τον τόπο μας και μας προκαλεί ανακούφιση και ελπίδα ότι στο προσεχές μέλλον μπορούμε να δημιουργήσουμε μια νέα πραγματικότητα. Και η Λευκάδα και πολύ περισσότερο η απέναντι Ακαρνανία διαθέτουν εξαιρετικές περιοχές για τη δημιουργία βιολογικού πάρκου. Και σήμερα και πολύ περισσότερο στο μέλλον θα αντιμετωπίσουν τεράστιες ανάγκες και έλλειψη ύδατος προς άρδευση.
2. Η ηλεκτρολυτική διαχείριση των λυμάτων, Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, (Εργαστήριο Βιοχημικής Μηχανικής και Περιβαλλοντικής βιοτεχνολογίας).
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του παραπάνω εργαστηρίου, που είχε την ευκαιρία να εξετάσει σε επίπεδο εργαστηριακό, (στο Πολυτεχνείο Κρήτης), και στο πεδίο, (εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Δήμου Αρμένων, Καλύβες Χανίων), και στη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων της Βιομηχανικής Ζώνης Ηρακλείου, την αποτελεσματικότητα του ηλεκτρολυτικού συστήματος επεξεργασίας, προκύπτουν τα εξής αποτελέσματα:

Δεν δημιουργείται λυματολάσπη, λόγω απουσίας μικροοργανισμών από τον τρόπο επεξεργασίας. Χρησιμοποιούνται ισχυρά οξειδωτικά για την «χημική καύση» του οργανικού φορτίου και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατή η διατήρηση οποιουδήποτε μικροοργανισμού (παθογόνου ή μη) στην έξοδο της εγκατάστασης. Επίσης όταν ο χρόνος παραμονής εντός της δεξαμενής οξείδωσης είναι ο κατάλληλος επιτυγχάνεται σημαντική μείωση του COD και BOD ώστε η έξοδος να είναι εντός των ορίων που επιβάλλει η νομοθεσία.

Σε αντίθεση με τη συνήθη βιολογική επεξεργασία λυμάτων, η ηλεκτρολυτική επεξεργασία οδηγεί και στην απομάκρυνση μικρο-ρύπων, δηλαδή ενώσεων που παρουσιάζονται σε χαμηλή συγκέντρωση στα λύματα, είναι όμως εξαιρετικά επικίνδυνες στην ανθρώπινη υγεία, (π.χ. εντομοκτόνα, φυτοφάρμακα, ενδοκρινικοί διαταρακτές κλπ).
Επίσης η χρήση οξειδωτικών επιτυγχάνει και ολική απόσμηση της εγκατάστασης και επομένως δεν υπάρχουν οχλήσεις σε εξαιρετικά κοντινή απόσταση από το χώρο επεξεργασίας.
Η διάθεση-αξιοποίηση των λυμάτων των Βιολογικών Σταθμών για τη δημιουργία δασών και για άρδευση γενικότερα, καθώς και η χρήση καθαρών πηγών ενέργειας είναι προφανώς το μεγάλο άλμα που πρέπει να πραγματοποιήσει ο τόπος μας, αν θέλει να επιβιώσει.

Πολλοί δήμοι προσανατολίζονται πλέον προς τις εναλλακτικές λύσεις, βιολογικά πάρκα – αναδασώσεις ή προς την ηλεκτρολυτική διαχείριση και άλλες συναφείς λύσεις. Ο Σύλλογος Μηχανικών Αρτέμιδος Σπάτων αρνείται κατηγορηματικά να πέσουν τα λύματα στη θάλασσα και προσανατολίζεται στις εναλλακτικές, αβλαβείς λύσεις. Πολλοί τώρα κατανοούν ότι το ζήτημα είναι πλέον ένα πανελλήνιο ζήτημα. Στη Λευκάδα – που είναι μια σπάνια περίπτωση ομορφιάς και ελπίδας για αειφόρο ανάπτυξη – μπορεί να εμμένουν στην πλήρη καταστροφή και να ζητούν να χρηματοδοτηθεί ένα παρόμοιο έργο! Όταν ο καρκίνος δρα τόσο ανεξέλεγκτα; Δεν βλέπομε τι γίνεται γύρω μας καθημερινά; Και οι νέες γενιές καθίστανται όλο και περισσότερο εύθραυστες και βρίσκονται τόσο εκτεθειμένες στο θάνατο... Η οριστική ματαίωση της κατασκευής του ολέθριου αυτού αγωγού – του ασύγγνωστα παράλογου αυτού έργου – μεταφοράς των λυμάτων του βιολογικού καθαρισμού της Λευκάδας και της απέναντι Ακαρνανίας στην παραλία της Γύρας, του Κάστρου και του Άϊ-Γιάννη, θα μας απαλλάξει από τη βαριά σκιά που από οκταετίας πλανιέται πάνω από την περιοχή μας για μία επικείμενη πλήρη καταστροφή.

Ο Δήμος Λευκάδας δεν μπορεί να εμμένει στην πλέον καταστροφική λύση. Είναι προφανές ότι η Λευκάδα έχει αυτή τη στιγμή μια θαυμαστή ευκαιρία να σχεδιάσει ένα καινούριο έργο επαναχρησιμοποίησης των λυμάτων, σύμφωνα και με τις σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα έργο μακράς πνοής. Βιώνουμε αναμφισβήτητα δυσχερείς καταστάσεις. Ωστόσο, είναι γνωστό από την ιστορία ότι μέσα σε αδιέξοδες καταστάσεις οι άνθρωποι επέδειξαν θαυμαστή επινοητικότητα και επιμονή, ώστε να δημιουργήσουν το καινούργιο και να οδηγηθούν σε νέα ακμή.

Το κόστος κατασκευής και το κόστος λειτουργίας δεν είναι μεγάλο.

Με το παραγόμενο νερό θα αρδεύεται το παρακείμενο πάρκο των 200 περίπου στρεμμάτων και θα εξυπηρετούνται όλες οι ανάγκες άρδευσης των δένδρων και των φυτών των δημοσίων χώρων του δήμου. Καθώς και άλλες ανάγκες άρδευσης, όχι μόνο της Λευκάδας αλλά και κυρίως της απέναντι Ακαρνανίας. (Αντί να μεταφέρουν τα λύματα και της απέναντι Ακαρνανίας στη περιοχή της Γύρας, του Κάστρου και του Άϊ-Γιάννη, όπως έχει ήδη αποφασισθεί, καταστρέφοντας ταυτοχρόνως και τις δύο περιοχές). (Είναι μία καταπληκτική τύχη και για τη Λευκάδα και για την Ακαρνανία οι νέες τεχνολογικέ δυνατότητες για από κοινού – και αμοιβαία επωφελείς – λύσεις για όλα τα μεγάλα υφιστάμενα ζητήματα ή και γι' αυτά που θα ανακύψουν στο μέλλον). Έτσι καμία θάλασσα δεν θα ρυπαίνεται πλέον και η υγεία των ανθρώπων θα καθίσταται όλο και λιγότερο επισφαλής.

Περισώζονται και αναδεικνύονται η ανεπανάληπτη φυσική ομορφιά των παραλίων της Λευκάδας – αρκεί να περιπατήσει κανένας στην περιοχή της Γύρας, του Κάστρου και του Άϊ-Γιάννη, για να το διαπιστώσει. Ή ν' αγναντέψει απλώς την περιοχή από ψηλά, από το ύψωμα της Μονής Φανερωμένης για να δει το μεγαλείο της περιοχής και τη βαρύτητα μιας ασύγγνωστης απόφασης. Περισώζοντας την περιοχή αυτής της ακατάβλητης ομορφιάς και σε συνδυασμό με την ανεπανάληπτη ομορφιά των ορεινών όγκων, καθώς και την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων της αειφόρου ανάπτυξης της Λευκάδας και της απέναντι Ακαρνανίας, τότε μόνο μπορούμε να πούμε ότι οι νέες γενιές θα μπορούν να ελπίζουν σε κάτι καλύτερο – πέρ' από την απόγνωση και την κατάθλιψη – σε μια νέα δυνατότητα και αντίληψη των πραγμάτων, που είναι εφικτή αυτή τη στιγμή και που οδηγεί προς τη χαρά της ζωής και προς ένα μέλλον ευοίωνο για όλους. Η Λευκάδα θεωρείται αυτή τη στιγμή ότι έχει τις μεγαλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης από όλα τα νησιά της Μεσογείου. Οι περιοχές της μπορούν να αναδειχθούν – και έχουν ήδη αναδειχθεί – διεθνώς ως ένα ανεπανάληπτο φυσικό περιβάλλον.
Με τιμή,
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                          Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ                                     ΤΑ ΜΕΛΗ
Σπύρος Βρεττός                        Μάκης Μελάς                            Καίτη Ροντογιάννη, Γεν. Γραμματέας
                                                                                                    Ευαγγελία Μαλακάση, Ταμίας
                                                                                                    Λόλα Σταύρακα, Έφορος
                                                                                                    Άννα Νικοδήμου
                                                                                                    Σοφία Κουκουλιώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου