Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας κατέθεσε ερώτηση με θέμα: «Εργασιακή βαρβαρότητα στα κοινωφελή προγράμματα στον πολιτισμό»





 
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας κατέθεσε στις 12 Φεβρουαρίου 2014 στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής ομάδας Ερώτηση προς τους κκ. Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας και Πολιτισμού & Αθλητισμού με θέμα: «Εργασιακή βαρβαρότητα στα κοινωφελή προγράμματα στον πολιτισμό».
Ο φόβος και η φίμωση έχουν όνομα και σαφείς εντολές: «Ο κοινωφελώς απασχολούμενος δεν θα δημοσιεύσει ή προμηθεύσει ή επιτρέψει να δημοσιευτούν στον Τύπο ή σε ειδησεογραφικά μέσα οποιεσδήποτε πληροφορίες ή φωτογραφίες, οι οποίες παρέχονται από αυτόν ή σχετικά με τις σχετικές με αυτή τη σύμβαση δραστηριότητές του χωρίς την προηγούμενη έγκριση του δικαιούχου». Ο όρος αυτός περιλαμβάνεται στη σύμβαση εργασίας που υπέγραψαν «ωφελούμενοι» με το Ίδρυμα Ελληνισμού, (ΝΠΙΔ) που νοικιάζει ανέργους ως 30 ετών στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, μέσω κοινωφελούς προγράμματος του υπ. Πολιτισμού. Ουσιαστικά τους απαγορεύει να μιλήσουν στα ΜΜΕ για τις συνθήκες της (ανασφάλιστης και απλήρωτης) εργασίας τους, προσθέτοντας εγγράφως έναν εκβιασμό, που σε άλλες περιπτώσεις υπονοείται. Σύμφωνα, μάλιστα, με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών όταν εργαζόμενος ζήτησε εξηγήσεις, η υπεύθυνη του Ιδρύματος επικαλέστηκε τον όρο της σύμβασης, απειλώντας εμμέσως με νομικές συνέπειες αν μιλούσε δημόσια.
Ο κόσμος της κοινωφελούς εργασίας εντάσσεται στις πολιτικές διαχείρισης της ανεργίας, περιλαμβάνοντας μορφές καταναγκαστικής απλήρωτης εργασίας. Τα «στρατόπεδα εργασίας», που είχε προτείνει ο πρώην υφυπουργός της Ν.Δ. Πέτρος Δούκας, ή οι πρόσφατες προτάσεις του ΚΕΠΕ για ένα χρόνο δωρεάν ή σχεδόν δωρεάν, εργασίας για τους νέους δεν είναι τίποτα άλλο από μεταφορά στα καθ΄ ημάς των αντίστοιχων διεθνών νεοφιλελεύθερων νέων μοντέλων εργασίας.
Οι νέοι καλούνται να προσαρμοστούν στον ρόλο του εκ περιτροπής ωφελούμενου ο οποίος θα περνάει τα πιο παραγωγικά χρόνια της ζωής του ως μακροχρόνια άνεργος με μικρά διαλείμματα απασχόλησης σε κοινωφελή και άλλα προγράμματα και με συνθήκες εργασίας σαν αυτές που αναφέρθηκαν και με εργοδότες που κατά κανόνα αυθαιρετούν εις βάρος τους. Με βάση αυτά οι κκ. Υπουργοί ερωτώνται μεταξύ άλλων εάν θα αποδεχθούν την ύπαρξη μονομερώς επιβαλλόμενης ρήτρας εμπιστευτικότητας για θέσεις «κοινωφελούς απασχόλησης» στον Δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο τομέα; Όπως επίσης και σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβούν προκειμένου να ελέγξουν τις απανωτές παραβάσεις ακόμα και της κουτσουρεμένης εργατικής νομοθεσίας όπως και της εργοδοτικής επιθετικότητας που οργιάζει λόγω της διάλυσης της εργατικής νομοθεσίας που έχουν επιφέρει οι μνημονιακές πολιτικές;
            Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σαφώς τοποθετηθεί υπέρ της μόνιμης και σταθερής εργασίας η οποία θα προστατεύεται και θα είναι συνυφασμένη με πλήρη ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Η επερχόμενη κυβέρνηση της Αριστεράς θα καταργήσει μια προς μια τις αντεργατικές μεταρρυθμίσεις των μνημονιακών ετών και θα προβεί στην δημιουργία ενός νέου νομοθετικού πλαισίου το οποίο θα καταργεί τις ελαστικές μορφές απασχόλησης και θα συνδυάσει αυτή τη μεταρρύθμιση με την επανασύσταση και επαναστελέχωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας προκειμένου να ελέγχει τους εργοδότες και να μην τους επιτρέπει να προβαίνουν σε αυθαιρεσίες.


ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΚΑΣ
Βουλευτής Ν. Πρέβεζας - ΣΥΡΙΖΑ
-----------------------------
Σαπουτζάκη 3, 48100 Πρέβεζα, Τηλ: 2682061585
Βουλής 4, 10562 Αθήνα Τηλ: 2103706259, Φαξ: 2103706059
 barkas@parliament.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου