Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Αποφασίστηκε η πρόσληψη Πανεπιστημιακών Υποτρόφων

Ευρ. Γλαβάς: «Αν δεν δοθεί λύση θα γίνει Έκτακτη Σύνοδος μέσα στο Υπουργείο»

Για την προώθηση νομικής λύσης σύμφωνα με την οποία τα ΤΕΙ θα έχουν την δυνατότητα να προσλάβουν Πανεπιστημιακούς υποτρόφους, δεσμεύθηκε ο υπουργός Παιδείας προς την Σύνοδο των προέδρων των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ώστε να μην χαθεί το εξάμηνο για τους σπουδαστές.

Η πρόταση αυτή είχε συζητηθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο ωστόσο δεν είχε προχωρήσει και πλέον το διάστημα που απομένει για να «τρέξουν» οι διαδικασίες είναι ελάχιστο, ήτοι δυο εβδομάδες. Άλλωστε, όπως και ο πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου Ευριπίδης Γλαβάς, δήλωσε επιστρέφοντας από την συνάντηση που έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης στην Αθήνα, «όλα πρέπει να γίνουν άμεσα, διότι ο χρόνος πιέζει και αν δεν προχωρήσουν σε λύση μέσα σε δυο εβδομάδες τίθεται ζήτημα για χάσιμο εξαμήνου, για το οποίο δεν έχουν καμία ευθύνη οι σπουδαστές».

«Αν το πρόβλημα δεν λυθεί άμεσα οδηγούμαστε σε απώλεια εκ μέρους των φοιτητών μας ενός εξαμήνου, αν όχι δυο, με αποτέλεσμα να είναι η πρώτη φορά που χάνεται εξάμηνο από φοιτητές καθαρά με ευθύνη της πολιτείας. Κι αν θέλετε να βάλω μέσα και το ΤΕΙ Ηπείρου, αλλά σίγουρα καμία ευθύνη δεν έχουν οι φοιτητές. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται ξανά σήμερα (σ.σ.: χθες Παρασκευή) στην Αθήνα ο κ. Τζίνας αντιπρόεδρος εκ μέρους της Διοίκησης συμμετέχοντας σε σύσκεψη για την δρομολόγηση της νομοθετικής ρύθμισης που απαιτεί η συγκεκριμένη πρόταση. Βέβαια το χρονικό διάστημα που πρέπει να γίνει είναι πολύ μικρό.

Εμείς όμως σε Γενική Συνέλευση που έγινε μόλις προχθές, Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου στο ΤΕΙ, συζητήσαμε όλες τις λεπτομέρειες και πήραμε απόφαση να ξεκινήσουμε άμεσα όλες τις ενέργειες που απαιτούνται από μέρους μας, ώστε να είμαστε έτοιμοι, κι αν δοθεί η λύση που υποσχέθηκε το υπουργείο, από τις 3 Μαρτίου που αρχίζει το νέο εξάμηνο να είμαστε έτοιμοι για εφαρμογή. Θέλουμε μάλιστα να καταφέρουμε να αναπληρώσουμε και τα μαθήματα που χάθηκαν το προηγούμενο εξάμηνο», εξήγησε ο κ. Γλαβάς.

Ο ίδιος σημείωσε ότι αυτή ήταν η τέταρτη κατά σειρά συνάντηση για το ίδιο θέμα στην Αθήνα, αναμένοντας τουλάχιστον αυτή τη φορά να υπάρξει αποτέλεσμα. Την πρόταση η οποία δρομολογείται για πρόσληψη υποτρόφων, ο κ. Γλαβάς τη χαρακτήρισε θετική, καθώς αφορά σε προσωπικό με διδακτορικούς τίτλους που θα προάγει την εκπαιδευτική έρευνα αλλά παράλληλα θα προχωρήσει στην διδασκαλία των μαθημάτων που σήμερα λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών δεν διδάσκονται στο ΤΕΙ σε ποσοστό 40%. Σημαντικό χαρακτηρίζεται και το γεγονός ότι το προσωπικό αυτό θα συμβάλει στην διατήρηση υψηλού επιπέδου σπουδών για τα τμήματα του Ιδρύματος.

Προϋπόθεση όμως –όπως ο κ. Γλαβάς τόνισε- για να συμβούν όλα αυτά είναι να προχωρήσει αυτή τη φορά η δέσμευση από το υπουργείο, και μάλιστα χωρίς καθυστέρηση. Ειδάλλως όπως έχει αποφασίσει η Σύνοδος των Προέδρων των ΤΕΙ (απόφαση Συνόδου από το περασμένο Σάββατο) και κοινοποιήθηκε στον υπουργό κ. Αρβανιτόπουλο, η Σύνοδος θα προβεί σε διαδικασία έκτακτης συνεδρίασης μέσα στο υπουργείο Παιδείας! Η απόφαση είναι: «Αν μέχρι στις 25 Φεβρουαρίου δεν έχει δοθεί λύση τότε θα προχωρήσουμε σε έκτακτη Σύνοδο μέσα στο υπουργείο Παιδείας. Αυτό είναι το μείζον πρόβλημα για τα ΤΕΙ διότι αν δεν λυθεί αυτό και δεν μπορούν να κάνουν όλα τα μαθήματα οι φοιτητές, τότε δεν έχουν νόημα όλα τα υπόλοιπα ζητήματα που μας απασχολούν και προσπαθούμε να λύσουμε. Έχουμε δώσει το 100% των δυνάμεών μας σε αυτή την κατεύθυνση», εξήγησε ο πρόεδρος του Τεχνολογικού Ιδρύματος Ηπείρου.

Αναφορικά με το πρόβλημα που αντιμετωπίζεται από την έλλειψη δαπανών για τη σίτιση μεγάλου μέρους δικαιούχων σπουδαστών, ο κ. Γλαβάς ανέφερε ότι και πάλι συζητήθηκε με τον υπουργό, καθώς το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και άλλα Εκπαιδευτικά ιδρύματα, λαμβάνοντας την απάντηση πως όλη η κυβέρνηση γνωρίζει και κατανοεί το ζήτημα, αλλά υπογράμμισε πως όλα πλέον κρίνονται από την υπογραφή της αναπροσαρμογής προϋπολογισμών του υπουργείου Οικονομικών.

Ο κ. Γλαβάς διευκρίνισε ότι τόσο το ΤΕΙ Ηπείρου, όσο και τα υπόλοιπα Ιδρύματα, έχουν προχωρήσει στην απόφαση να χρησιμοποιήσουν χρήματα από τα αποθεματικά τους για να καλύψουν τη δαπάνη σίτισης των σπουδαστών. Αυτό όμως για να συμβεί χρειάζεται την έγκριση αναπροσαρμογής του προϋπολογισμού από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Εκεί, προς υπογραφή, βρίσκεται και ο αναπροσαρμοσμένος προϋπολογισμός του ΤΕΙ, που, όπως ο πρόεδρος ανέφερε, έχει αρκετά χρήματα ακόμη στο αποθεματικό για να καλύψει το κόστος αυτό, αλλά περιμένει την έγκριση. Ούτε λίγο ούτε πολύ, δηλαδή, τον πρώτο και τελευταίο λόγο έχει το Γενικό Λογιστήριο, δηλαδή το υπουργείο Οικονομικών.

Στη συνομιλία που είχαμε με τον κ. Γλαβά για τα ζητήματα που απασχολούν έντονα το ΤΕΙ αυτό το διάστημα, τονίστηκε μεταξύ άλλων ότι υπάρχει στήριξη στον αγώνα που γίνεται από την Διοίκηση από πλευράς των τοπικών φορέων και εκπροσώπων. Έχουν γίνει παρεμβάσεις σε κεντρικό επίπεδο και όπου ζητήθηκε η στήριξη υπήρξε, ανέφερε ο ίδιος. Ωστόσο μίλησε για πρόβλημα στήριξης εμπλεκόμενων με το θέμα φορέων σε κεντρικό επίπεδο και σε επίπεδο υπουργείων και υπηρεσιακών παραγόντων, καθώς προβάλλονται γραφειοκρατικά εμπόδια ενώ ο χρόνος μετράει διαρκώς αντίστροφα για το εξάμηνο αλλά και τα λειτουργικά ζητήματα των Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων. Σημείωσε ότι πολλές φορές υπάρχει η βούληση αλλά τα γραφειοκρατικά προβλήματα και η νοοτροπία σε χαμηλότερο επίπεδο, δεν επιτρέπει την υλοποίηση της όποιας απόφασης.

Αυτό φυσικά το αποδεικνύει και το γεγονός ότι ένα διαπιστωμένο πρόβλημα για την έλλειψη προσωπικού διδασκαλίας από τον περασμένο Αύγουστο, έφτασε Φλεβάρης και δεν έχει λυθεί με κίνδυνο απώλειας εξαμήνου χωρίς να φέρουν ευθύνη οι φοιτητές. «Συμβαίνει πρώτη φορά να κινδυνεύει να χαθεί εξάμηνο πρώτο και δεύτερο, με ευθύνη υπουργείου, χωρίς να υπάρχουν απεργίες, καταλήψεις και σίγουρα χωρίς καμία ευθύνη να έχουν οι φοιτητές γι’ αυτό», επανέλαβε ο κ. Γλαβάς.
Πάντως, αν και μέχρι σήμερα η Διοίκηση παλεύει σε επίπεδο Συνόδου και σε συναντήσεις με το υπουργείου για τη λύση, έχει αποφασίσει να προβεί και σε ανοιχτή πρόσκληση συμπαράστασης των συλλογικών και κοινωνικών φορέων της Ηπείρου, αν τελικά δεν τηρηθούν τα υπεσχημένα και μέσα στα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. «Είχαμε τη στήριξη σε επίπεδο Περιφέρειας και κοινοβουλευτικών εκπρόσωπων και από αρκετούς φορείς της περιοχής, υπήρξε η πίεση και προς την ηγεσία του υπουργείου για να κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος. Είχαμε δηλαδή στήριξη, αλλά αν το θέμα δεν λυθεί θα ζητήσουμε τη στήριξη δημόσια πλέον από τους τοπικούς φορείς».
πηγή: Ηχώ της Άρτας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου