Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Άρτα- Επίσκεψη στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Άρτας Φιλιππιάδας από τον Υποψήφιο Δήμαρχο Χρίστο Τσιρογιάννη


Στα πλαίσια του κύκλου επαφών με τους φορείς της Άρτας, ο υποψήφιος Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, συνοδευόμενος από υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, επισκέφθηκαν την Τρίτη 28 Ιανουαρίου τα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας-Φιλιππιάδας (Α.Σ.Α.Φ.), όπου ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Γκίζα, για τα προβλήματα των αγροτών και τις προοπτικές ανάπτυξης της παραγωγικής γης της Άρτας.
Ο κ. Τσιρογιάννης έκανε διεξοδική αναφορά στις προτάσεις του συνδυασμού του για τα μείζονα θέματα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ως νέα δημοτική αρχή θα υπάρξει μέριμνα για την λειτουργία γραφείου στον δήμο αλλά και τακτική επίσκεψη στα χωριά, με στόχο την ενημέρωση των αγροτών για τα αγροτικά θέματα και τα χρηματοδοτικά προγράμματα. Επίσης ότι θα γίνει προσπάθεια για την τοποθέτηση αποχυμωτών εσπεριδοειδών στα καταστήματα εστίασης και καφέ αλλά και στα σχολεία.
Γενικότερα, στη συζήτηση αναφέρθηκαν:
- Η εισαγωγή βιβλίων εσόδων-εξόδων στους αγρότες και η αποσυνδεδεμένη ενίσχυση των εσπεριδοειδών με την παραγωγή. Επισημάνθηκε η αναγκαιότητα βελτίωσης και καθαρισμού των αγροτικών δρόμων, καθώς και η ολοκλήρωση των μεγάλων εγγειοβελτιωτικών έργων και η επέκταση και βελτίωση των μικρών.
- Ακόμη τονίσθηκε η ανάγκη δημιουργίας ομάδων παραγωγών, έτσι ώστε να διαθέτουν μεγάλη και ποιοτική παραγωγή προϊόντων και στην συνέχεια να καθετοποιήσουν την παραγωγή και να δώσουν υπεραξία στα προϊόντα τους βγάζοντας τα οι ίδιοι στις αγορές. Ο κ. Τσιρογιάννης ανέφερε ότι θα πρέπει οι αγρότες να γίνουν επιχειρηματίες, καταργώντας τον μεσάζοντα και ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα έτσι ώστε να πιστοποιηθούν τα τοπικά μας προϊόντα, να αναδειχθούν να προβληθούν και να προωθηθούν σε νέες αγορές.
- Επίσης επισημάνθηκε η αναγκαιότητα συμμετοχής σε διάφορες εκθέσεις, όπου θα προβάλλονται τα τοπικά μας προϊόντα αλλά και η διοργάνωση στην Άρτα τοπικών γιορτών και εκδηλώσεων με τα τοπικά μας προϊόντα (π.χ. γιορτή πορτοκαλιού και ακτινιδίου).
- Συζητήθηκαν ακόμη τα θέματα της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών ως προς τις ποικιλίες και τα είδη και η ανάπτυξη νέων καλλιεργειών, η ανάπτυξη καινοτομίας στον αγροτικό τομέα και η ενίσχυση της βιολογικής γεωργίας, η στήριξη των επιχειρήσεων και των ιδιωτών που ασχολούνται με την πρωτογενή παραγωγή, το νέο πρόγραμμα νέων αγροτών, καθώς και η αξιοποίηση της τουριστικής αγοράς για την απορρόφηση μεγαλύτερης αγροτικής παραγωγής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ.Τσιρογιάννης εξήρε τις πρωτοβουλίες της Περιφερειακής Αρχής για την πρωτοβουλία του «Καλαθιού Αγροτικών Προϊόντων» και της ηλεκτρονικής πλατφόρμας προώθησης των αγροτικών μας προϊόντων, του καλλιεργητικού πλάνου καθώς και τις ενέργειες προκειμένου να εκχωρηθεί μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού του νέου προγράμματος «Αλ. Μπαλτατζής» στην Περιφέρεια Ηπείρου, έτσι ώστε να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις στον αγροτικό τομέα.
Κλείνοντας ο κ.Τσιρογιάννης ευχαρίστησε τον κ.Γκίζα για την ενημέρωση και δήλωσε ότι ως νέα δημοτική αρχή θα επιδιώξει τη συνεχή συνεργασία με τον Α.Σ.Α.Φ., με στόχο την στήριξη των αγροτών και την αναζωογόνηση του κάμπου της Άρτας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου