Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Απάντηση ομίλου Unesco Πρέβεζας σε δημοσίευμα. Ο Βαγγέλης Κατσίμπρας στον Prisma 95,1 και η απάντηση του δημοσιογράφου Άρη Τσελίκου




Με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας Τοπική Φωνή σχετικά με τον ρόλο του ομίλου Unesco στην ένταξη της  Νικόπολης στα προστατευόμενα μνημεία ο τοπικός όμιλος Unesco έγγραφη απάντηση.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας ανάφερε:
"Μετά από ερωτήσεις συμπολιτών, θελήσαμε να μάθουμε ποιος είναι ο ρόλος του «Ομίλου Unesco» Πρέβεζας για το θέμα της Νικόπολης και την ένταξή της στα προστατευόμενα Μνημεία, διότι όταν ο Πρόεδρος ενός Ομίλου, κατά την διάρκεια μιας εκδήλωσης, ενημερώνει για τις εξελίξεις σε κάποιον τομέα, σημαίνει ότι συμμετέχει και έχει και κάποιο πόστο, ειδικότερα όταν οι Φορείς της πόλης όπως Αντιπεριφερειάρχης, Δήμαρχος αλλά και ο Μητροπολίτης Πρέβεζας, επιβραβεύουν έναν Όμιλο που ο ρόλος τους δεν έχει αποσαφηνιστεί τουλάχιστον στους πολίτες που ρωτούν, σημαίνει ότι όντως έχει κάποιο ρόλο.
Κατόπιν έρευνας διαπιστώσαμε πως ο ρόλος του Ομίλου Unesco και του Προέδρου κ. Κατσίμπρα στο θέμα της Νικόπολης και την ένταξής της στα προστατευόμενα Μνημεία της Unesco, είναι ανύπαρκτος.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού και με έγγραφα που διαθέτουμε για όποιον το επιθυμεί, οι Συντονιστές για τις Ενότητες του Σχεδίου Διαχείρισης (ΣΔ) του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης είναι οι εξής:
Ενότητα 1. : Κεντρική Υπηρεσία ΥΠΠΟΑ
Ενότητα 2. : Επιστημονική Επιτροπή Νικόπολης
Ενότητα 3. : Επιστημονική Επιτροπή Νικόπολης
Ενότητα 4.: ΛΓ΄ΕΠΚΑ
Ενότητα 5. : ΛΓ΄ ΕΠΚΑ
Ενότητα 6. : Επιστημονική Επιτροπή Νικόπολης – ΛΓ΄ ΕΠΚΑ
Ενότητα 7. : ΛΓ ΕΠΚΑ σε συνεργασία με 18η ΕΒΑ
Ενότητα 8. : ΤΕΕ σε συνεργασία με την Περιφέρεια
Ενότητα 9. : Κεντρική Υπηρεσία ΥΠΠΟΑ – ΛΓ΄ ΕΠΚΑ.
Για καλύτερη ενημέρωση, θελήσαμε να μάθουμε ποιοι απαρτίζουν την ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ  για την προώθηση της υποψηφιότητας του Αρχαιολογικού Χώρου της Νικόπολης προς Εγγραφή στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.
Η Ομάδα εργασίας αποτελείται από τους : Νικολέττα Διβάρη – Βαλάκου (Προισταμένη της Δ/νσης Προιστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων, Πρόεδρος της Ο.Ε.), Ευγενία Γερούση (Προισταμένη της Δ/νσης Βυζαντινών Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Εθνική Συντονίστρια (Focal Point) για τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco), Δωρίνα Μουλλού (Αρχαιολόγος του Τμήματος Ελληνικών & Ξένων Επιστημονικών Ιδρυμάτων, Οργανισμών & Διεθνών Θεμάτων της ΛΠΚΑ), Χριστίνα Μερκούρη (Προισταμένη ΛΓ΄ΕΠΚΑ), Βαρβάρα Παπαδοπούλου (αναπληρώτρια Προισταμένη 18ης ΕΒΑ), Κωνσταντίνος Ζάχος (Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Νικόπολης), Σοφία Τσάλα (ΔΕ Διοικητικός στο Τμήμα Ελληνικών και Ξένων Επιστημονικών Ιδρυμάτων, Οργανισμών και Διεθνών Θεμάτων της ΔΙΠΚΑ, Γραμματέας της Ο.Ε.), Νικόλαος Νινής (Πολιτικός Μηχανικός της Δ/νσης Προστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων ΥΠΠΟΑ).
Σας παραθέτουμε και τους εκπροσώπους Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης που εμπλέκονται και είναι οι: Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στρ. Ιωάννου (αναπληρώτρια Ιωάννα Μαλανδράκη), ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρ. Μπαίλης (αναπληρωτής Κοσμάς Κορωναίος) και ο Δημήτρης Παππάς (Πολ. Μηχανικός, ΤΕΕ – Τμήμα Ηπείρου – Ν.Ε. Πρέβεζας) (αναπληρωτής Γιώργος Λογοθέτης).
Σε καμία από τις παραπάνω ομάδες δεν αναφέρεται ο επονομαζόμενος Όμιλος Unesco Ν. Πρέβεζας"

Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα εδώ

H απάντηση του ομίλου είναι η ακόλουθη:

"Με έκπληξη διαβάσαμε σε άρθρο της εφημερίδας Τοπική Φωνή με τίτλο «Ποιος ο ρόλος του Ομίλου Unesco Ν. Πρέβεζας…», στο οποίο αναφέρεται ότι ο ρόλος του Ομίλου στο θέμα της ένταξης της Αρχαίας Νικόπολης στα Προστατευόμενα Μνημεία της Unesco είναι ανύπαρκτος.

Επειδή δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τον σκοπό του συγκεκριμένου δημοσιεύματος οφείλουμε να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας για τον ρόλο του Ομίλου.

Ο Όμιλος από την αρχή της ιδρύσεως του είχε αντιληφθεί την σημασία του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης και είχε θέσει ως πρωταρχικό στόχο την ανάδειξή του.

Η ευκαιρία δόθηκε το 2003 και συγκεκριμένα επ’ ευκαιρία φωτογραφικής έκθεσης που διοργάνωσε ο Όμιλος με θέμα «αρχαίος Ελληνικός Πολιτισμός στο Αφγανιστάν».

Στα εγκαίνια της έκθεσης που πραγματοποιήθηκε στις 15-2-2003 παραβρέθηκε και ο τότε πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, εθνολόγος κύριος Νικόλαος Παπαγεωργίου με τον οποίο συνεργαστήκαμε και υποβλήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού το αίτημα για την ένταξη της Αρχαίας Νικόπολης στον ενδεικτικό κατάλογο για τα Ελληνικά Μνημεία υπό την προστασία της Unesco.

Στην ίδια εκδήλωση ανακοινώθηκε επίσημα από τον ‘Ομιλο προς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης η έναρξη της προσπάθειας αυτής.

Συγκεκριμένα, να υπενθυμίσουμε ότι την εκδήλωση αυτή την κάλυψε και η εφημερίδα Τοπική Φωνή, με ολοσέλιδο αφιέρωμα (19-02-2003) στο οποίο σε φωτογραφικό στιγμιότυπο εμφανίζεται και η εκδότρια της εφημερίδας.
Στο πρωτοσέλιδο της επόμενης μέρας (20-02-2003), στη στήλη «Επισημάνσεις», η Τοπική Φωνή πρώτη δημοσιεύει την είδηση για το αίτημα της ένταξης της Αρχαίας Νικόπολης  υπό την προστασία της Unesco.
H Αρχαία Νικόπολη εγγράφεται στον ενδεικτικό κατάλογο το έτος 2009.
Ο όμιλος όλα αυτά τα χρόνια μαζί με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO παρακολουθούσαν  και συνεργαζόταν με το Υπουργείο Πολιτισμού.

Μετά την ανακοίνωση της ένταξης στον ενδεικτικό κατάλογο ο όμιλος δημοσιεύει δελτίο τύπου στις 24-9-2009, ενημερώνει αμέσως τον τότε  Δήμαρχο Πρέβεζας και ζητά την συνεργασία των τοπικών φορέων με το προαναφερθέν δελτίο τύπου.

Η Τοπική Φωνή στην στήλη της «ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ» (31-10-2009) αναφέρει : «Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η Αρχαία Νικόπολη, μετά την πρόταση από τον Όμιλο Unesco Πρέβεζας και … Σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή της Unesco – πρόταση με αποδέκτη το υπουργείο Πολιτισμού – για ένταξη της Νικόπολης στα προστατευόμενα από την Unesco Μνημεία. Θυμίζουμε ότι η πρόταση έγινε από τον Όμιλο Πρέβεζας…»
Εύλογα δημιουργείται το ερώτημα γιατί από το 2003 έως και το 2009 η Τοπική Φωνή στήριζε και έβρισκε σημαντικό το ρόλο του Ομίλου Unesco Ν. Πρέβεζας και ξαφνικά τον απαξιώνει θεωρώντας το ρόλο του «ανύπαρκτο» και αναφέροντάς τον ως «ο επονομαζόμενος Όμιλος Unesco  Ν. Πρέβεζας».

Επίσης στο εν λόγω άρθρο γίνεται έμμεση προειδοποίηση προς τους Φορείς της πόλης να μην επιβραβεύουν με τη συμμετοχή και παρουσία τους έναν «ανύπαρκτο» όμιλο.

Τόσο οι φορείς της πόλης όσο και οι συμπολίτες μας δεν έχουν την ανάγκη μιας εφημερίδας για να κρίνουν την ύπαρξή μας και το ρόλο μας, γεγονός που επιβεβαιώνεται με την αμέριστη στήριξή τους στις δράσεις μας.
Τα έγγραφα που μάλλον δεν διαθέτει μόνο η Τοπική Φωνή «κατόπιν έρευνάς της», είναι τα Πρακτικά των συναντήσεων της ομάδας εργασίας στο Υπουργείο Πολιτισμού, στα οποία αναφέρεται η συμμετοχή του Ομίλου ενώ τεχνηέντως η εφημερίδα την αποκρύπτει.

Οι συντονιστές των επιμέρους ενοτήτων του Σχεδίου Διαχείρισης τους οποίους παρουσιάζει η εφημερίδα αφορούν σε εξειδικευμένες επιστημονικές εργασίες, γι αυτό και δεν αναφέρεται ο Όμιλος καθώς και ο Δήμος Πρέβεζας καθώς πέραν αυτών όμως υπάρχουν και άλλες πολλές δράσεις στις οποίες καλούνται να συμμετέχουν ο Όμιλος Unesco  Ν. Πρέβεζας, ο Δήμος Πρέβεζας και η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

Σε κάθε περίπτωση όμως, ο σημαντικός ρόλος του Ομίλου είναι αυτός που υποστήριζε και η Τοπική Φωνή μέσω των δημοσιευμάτων της κατά την περίοδο 2003-2009, η υποβολή του αιτήματος για την ένταξη της Αρχαίας Νικόπολης στα Προστατευόμενα Μνημεία της Unesco, το οποίο έγινε από τον Όμιλο Unesco Ν. Πρέβεζας σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την Unesco."


Στο πρωινό μαγκαζίνο του Prisma 95,1 μίλησε ο πρόεδρος του ομίλου Unesco Πρέβεζας κ Κατσίμπρας αναφέροντας ότι ο όμιλος από το 2003 ήταν αυτός που άνοιξε το θέμα για την ένταξη των μνημείων της Νικόπολης ενώ σημείωσε ότι ο όμιλος συμμετείχε στην ομάδα εργασίας γεγονός που η εφημερίδα αποκρύπτει.

Ακούστε το απόσπασμα:


Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Τοπική Φωνή που υπογράφει το ρεπορτάζ Άρης Τσελίκος μίλησε επίσης στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Prisma 95,1 και τόνισε ότι όσα αναφέρονται στο άρθρο προέκυψαν από δημοσιογραφική έρευνα και τα στοιχεία που αναφέρονται είναι αυτά που επισήμως έδωσε το υπουργείο και στα οποία πουθενά δεν γίνεται αναφορά στον όμιλο unesco.

Ακούστε το απόσπασμα:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου