Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Η ιατρική περίθαλψη στην Ορεινή Άρτα εκπέμπει SOS. Τι λέει στον Prisma 95,1 ο Δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη Δημήτρης Γαλλίκας.

ΦΩΤΟ: ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ
Ομόφωνη απόφαση για διεκδίκηση λύσεων με επίσκεψη και στον υπουργό υγείας πάρθηκε στην ανοιχτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γ. Καραϊσκάκη, ενώ για το σκοπό αυτό η απόφαση αφορά και τη συγκρότηση συντονιστικής επιτροπής.


Ο δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη  κ. Γαλλίκας εξηγώντας τη σοβαρότητα της κατάστασης όπως αυτή περιγράφηκε στην συνεδρίαση και από την διευθύντρια του ΚΥ που κλήθηκε προς ενημέρωση όλων, μετά και την απόφαση που κοινοποιήθηκε για παύση όλων των εφημερίων των νοσηλευτών/ νοσηλευτριών και σε αργίες και σε Σαββατοκύριακα, για οικονομικούς λόγους, καθώς επίσης την παύση εφημερίων φύλακα και οδηγού ασθενοφόρου, ο ιατρός εφημερίας θα καλείται να κάνει τα πάντα. «Σας φέρνω ως παράδειγμα ότι αν κοπεί το ρεύμα στην διάρκεια της νύχτας ο γιατρός δεν ξέρει να σηκώσει την γεννήτρια, διότι αυτό ήταν στα καθήκοντα της νοσηλεύτριας, αλλά ακόμη περισσότερο ο γιατρός δεν γνωρίζει όλα όσα μια νοσηλεύτρια, που τώρα καλείται να τα μάθει. Εν ολίγοις πρέπει να λειτουργεί το ΚΥ και να εφημερεύει με ένα γιατρό που να τα κάνει όλα, από τη γεννήτρια μέχρι ό,τι φάρμακο χρειαστεί στον ασθενή και χωρίς τη βοήθεια νοσηλευτή. Φαντασθείτε να έχει ασθενή στο κρεβάτι και να εξετάζει και να πέσει το ρεύμα, να πρέπει ο ίδιος άνθρωπος να τον αφήσει και να πάει για τη γεννήτρια. Και επιπλέον ένας μόνο οδηγός υπάρχει τώρα μόνο από Δευτέρα έως Παρασκευή χωρίς δηλαδή νυχτερινά και αργίες, λέτε και δεν αρρωσταίνει κανένας Σαββατοκύριακο ή σε αργία… Σάμπως έχουμε κάνει σύμβαση με το Θεό..»


Υπάρχει μια συντονισμένη προσπάθεια τα τελευταία δυο χρόνια όπου κάθε ένας που συνταξιοδοτείται δεν αντικαθίσταται, ενώ κάπου – κάπου αποσπούν και κανέναν στο Νοσοκομείο και έτσι αποψιλώθηκε ουσιαστικά τα τελευταία δυο χρόνια κι έτσι οι λειτουργίες αρχίζουν να κινδυνεύουν του Κ.Υ. Είχαμε τις διαβεβαιώσεις των βουλευτών, ότι και δια αυτών του υπουργού κ. Γεωργιάδη, ότι μετά το τέλος Μαρτίου όταν θα επιτρέπεται η αναμόρφωση του προϋπολογισμού, θα βάλλουν κάποια χρήματα για την Άρτα. Ωστόσο η προσπάθεια η δική μας είναι ότι και γι’ αυτό το διάστημα να λειτουργήσει σωστά. Διότι αν χαθεί μια ζωή καταλαβαίνεται δεν μπορεί να κοστολογηθεί ούτε με 10.000 ούτε με 15.000 ευρώ που απαιτούνται για να εξασφαλιστεί για ένα χρόνο η σωστή λειτουργία του ΚΥ. Η απόφαση για συντονιστική επιτροπή και διεκδίκηση σε επίπεδο υπουργείου ήταν ομόφωνη και σε αυτή μετέχουν πέντε δημοτικοί σύμβουλοι, ένας εκπρόσωπος των εργαζομένων, ένας των κατοίκων και συνολικά είμαστε μια επιτροπή των επτά οχτώ ατόμων που τις επόμενες ημέρες θα συναντηθούμε για να προχωρήσουμε σε αποφάσεις τι ακριβώς θα κάνουμε. Η σκέψη μου είναι να απευθυνθούμε στον υφυπουργό Υγείας Αντ. Μπέζα που περνάει από δω για να πάει στην ιδιαιτέρα του πατρίδα, να σταματήσει να μας ακούσει και αν το ζήτημα δεν λυθεί εδώ να φτάσουμε στον υπουργό Υγείας κ. Γεωργιάδη. Όλα αυτά μέσα στις επόμενες 15 μέρες».


Σε ένα ομόφωνο ψήφισμα, κατέληξε η συνάντηση που έγινε στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου Κεντρικών Τζουμέρκων το Σάββατο το πρωί, με την παρουσία πλήθους κατοίκων, που έσπευσαν να ενημερώσουν και να ενημερωθούν για το θέμα της παροχής υγείας και περίθαλψης, δηλαδή για την λειτουργία του Κέντρου Υγείας Βουργαρελίου. Η συμμετοχή των κατοίκων στο μείζον ζήτημα υπήρξε τόσο με τη φυσική τους παρουσία όσο και με την υπογραφή τους, καθότι έφτασαν συνολικά τις 700 οι υπογραφές που συγκεντρώθηκαν από τα χωριά που εξυπηρετούνται από το Κέντρο Υγείας Βουργαρελίου.

Την πρωτοβουλία σε επίπεδο Κεντρικών Τζουμέρκων για συνάντηση με θέμα τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας στο Βουργαρέλι, προκάλεσαν οι κάτοικοι που από την περασμένη εβδομάδα κινητοποιήθηκαν προκειμένου να σταματήσει η αποδυνάμωση της υγειονομικής μονάδας, και ζητούν τουλάχιστον, όπως τόνισαν, να επιστρέψει στην προηγούμενη κατάσταση από πλευράς προσωπικού, ασθενοφόρων, υλικών, φαρμάκων και εν γένει λειτουργίας.

www.ixotisartas.gr 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου