Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Επίσκεψη του υποψηφίου Δημάρχου Αρταίων Χρήστου Τσιρογιάννη στον Σύλλογο «Ενεργοί Πολίτες Περιοχής Αμβρακικού Κόλπου».


Στα πλαίσια του κύκλου επαφών με τους φορείς της Άρτας, ο υποψήφιος Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, συνοδευόμενος από υποψήφιους συμβούλους, επισκέφθηκαν τα γραφεία του Συλλόγου «Ενεργοί Πολίτες Περιοχής Αμβρακικού Κόλπου». Εκεί ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συλλόγου για τα προβλήματα του Αμβρακικού Κόλπου και τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την επίλυσή τους. Επίσης ενημερώθηκε και από τον πρόεδρο του Συλλόγου Αλιέων Άρτας, για τα ζητήματα που απασχολούν τους επαγγελματίες αλιείς.
Ο κος Τσιρογιάννης δήλωσε εξαρχής πως είναι πολύ σημαντικό να ακουστούν οι φωνές των ανθρώπων που έχουν άμεση σχέση με τον Αμβρακικό κόλπο. Σημείωσε χαρακτηριστικά πως «ο Αμβρακικός είναι ένα από τα κυριότερα ζητήματα που κάθε Δημοτική Αρχή πρέπει να ασχοληθεί, όχι ως προεκλογική υπόσχεση που ποτέ δεν πραγματοποιείται αλλά ως πραγματικότητα». Πρόσθεσε πως θα ήταν αναληθές αν υποσχόταν πως κάθε πρόβλημα θα επιλυθεί, ωστόσο επισήμανε πως πολλά ζητήματα θα εξετασθούν και από κοινού με τους εμπλεκόμενους φορείς θα δοθεί η καλύτερη δυνατή λύση.
Ο κ.Τσιρογιάννης δεσμεύτηκε ότι ως νέα δημοτική αρχή θα επιδιώξει  να εντάξει στα ευρωπαϊκά προγράμματα την κατασκευή των βιολογικών καθαρισμών Ανέζας και Καλογερικού καθώς και τη δημιουργία ποδηλατόδρομου επί της επαρχιακής οδού Άρτας-Σαλαώρας. Ακόμη θα πρέπει το Κέντρο Πληροφόρησης της Σαλαώρας να παραχωρηθεί από την ΔΕΠΟΣ στον Δήμο Αρταίων, ώστε να λειτουργήσει σαν γραφείο προβολής και έκθεσης του Αμβρακικού Κόλπου. Δήλωσε επίσης, ότι θα μεριμνήσει για την αποκατάσταση των προσβάσεων της γέφυρας Σαλαώρας, τη βελτίωση των αγροτικών δρόμων πέριξ του Αμβρακικού, τον καθαρισμό των τάφρων, την απομάκρυνση των διάσπαρτων χώρων εναπόθεσης σκουπιδιών, καθώς επίσης και για την τοποθέτηση ειδικής ράμπας πρόσβασης για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, έτσι ώστε να μπορούν να κάνουν μπάνιο όλοι οι συμπολίτες μας.
Και οι δύο πλευρές επισήμαναν ότι πρωταρχικός στόχος πρέπει να είναι η αποκατάσταση των υδάτινων πόρων με δράσεις προστασίας και διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος, ακολούθως η ανάπτυξη των θαλάσσιων υποδομών (π.χ. κατασκευή κέντρου ιστιοσανίδας και κωπηλασίας στο νταμάρι του λόφου της Σαλαώρας ), η ανάδειξη του λόφου της Σαλαώρας,  η προσέλκυση οικοτουριστών, και δράσεις ώστε τα προϊόντα που θα παράγονται στην περιοχή να έχουν προστιθέμενη αξία.
Τα μέλη των Ενεργών Πολιτών ανέπτυξαν τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο Αμβρακικός, τονίζοντας πως μόνο η ύπαρξη  και η εφαρμογή ενός επιχειρησιακού σχεδίου προστασίας και ανάπτυξης από τους πέντε Δήμους γύρω από τον Αμβρακικό, μπορούν ουσιαστικά να τον βοηθήσουν και να αναστρέψουν την παρούσα κατάσταση.
Ειδικότερα αναφέρθηκαν:
·         Στην προβληματική ανακύκλωση των νερών. Μετά την κατασκευή και λειτουργία των φραγμάτων της ΔΕΗ σε Λούρο και Άραχθο, σημείωσαν, δημιουργήθηκε πρόβλημα στην ανακύκλωση των νερών του κόλπου.
·         Στις επιπτώσεις από την λειτουργία διαφόρων επιχειρήσεων γύρω από τον Αμβρακικό κόλπο και από τις υπάρχουσες μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας.
·         Στην απομάκρυνση των δεξαμενών καυσίμων.
·         Στην υπεραλίευση. Υπογράμμισαν πως τη μεγαλύτερη καταστροφή προκαλούν  τα παράνομα συρόμενα εργαλεία.
·         Στην έλλειψη μέτρων ποιότητας υδάτινων πόρων.
·         Στη μη λειτουργία των αυτόματων σταθμών μέτρησης της ποιότητας των υδάτων.
Κλείνοντας ο κος Τσιρογιάννης ευχαρίστησε τόσο τους Ενεργούς Πολίτες όσο και τους Αλιείς για την ενημέρωση και δήλωσε ότι ως νέα δημοτική αρχή θα επιδιώξει τη συνεχή συνεργασία με τους Συλλόγους  για τη διαφύλαξη και προστασία του σπάνιου και ανεξάντλητου φυσικού πλούτου του Αμβρακικού Κόλπου. 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου