Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Σε προεκλογικό κλίμα η Ομιλία Βορίδη στην Πρέβεζα

Εμφυλιοπολεμικού ύφους δηλώσεις Βορίδη στην Πρέβεζα – Πρωτοφανείς χαρακτηρισμοί για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ (pics+ vid)

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της έκοψε στο «Κτήμα Τσουμάνη» η ΝΟΔΕ Πρέβεζας, παρουσία των βουλευτών Πρεβέζης και Άρτας, Δημήτρη Τσουμάνη και Γιώργου Στύλιου, υποψήφιων δημάρχων της Ηπείρου, που προέρχονται από την παράταξη της Δεξιάς, πολιτευτών και κομματικών στελεχών από όλη την Ήπειρο. Επίτιμος προσκεκλημένος ήταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάκης Βορίδης, ο οποίος -μιλώντας βέβαια σε κομματικό κοινό- πραγματοποίησε μία ομιλία γεμάτη ένταση, η οποία διεκόπη από χειροκροτήματα αρκετές φορές, ωστόσο σε αρκετά σημεία της είχε εμφυλιοπολεμική «χροιά», ενώ οι χαρακτηρισμοί του για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ήταν άκρως «επιθετικοί».
Αρκεί να σημειωθεί πως μεταξύ άλλων ανέφερε για το ΣΥΡΙΖΑ: «Υπάρχει ένας κίνδυνος; Ποιος; Υπάρχει ο κίνδυνος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι μόνο ένα λαϊκιστικό, ακραίο κόμμα, δεν είναι απλώς η ΠΑΣΟΚική αναδίπλωση, αλλά πίσω από αυτό κρύβονται δυνάμεις της Άκρας Αριστεράς, που όταν διαπιστώσουν την αδυναμία υλοποίησης του όποιου δήθεν ρεαλιστικού προγράμματος, θα επιστρέψουν σε αυτό που ξέρει καλύτερα η Αριστερά σε αυτόν τον τόπο, στη βία, τις πολιτικές διώξεις, στον αυταρχισμό και στη μετάθεση των ευθυνών. Θα ξεκινήσουν μία διαδικασία διώξεως των πολιτικών τους αντιπάλων, προκειμένου να δικαιολογήσουν τη δική τους αποτυχία στο πρόγραμμά τους, προσπαθώντας να φορτώσουν όλες τις ευθύνες αλλού.
Κι αυτό είναι μία απειλή για την ελευθερία του πολίτη. Είναι μία απειλή για τη δημοκρατία, είναι μία απειλή για κεκτημένα που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια».




Παραθέτουμε ορισμένα από τα αποσπάσματα της μακροσκελούς ομιλίας του κ. Βορίδη, που προκάλεσαν αίσθηση, ενώ ολόκληρη την ομιλία του μπορείτε να την ακούσετε στο παραπάνω βίντεο:

«Εδώ είναι ο χώρος που οι Έλληνες έδωσαν μια μεγάλη μάχη. Μια μεγάλη μάχη για τις μεγάλες αξίες της παράταξής μας. Μια μάχη για τις αξίες του έθνους και της ελευθερίας. Εδώ είναι ο χώρος, όπου οι Έλληνες υπερασπίστηκαν την ελευθερία τους και τη δημοκρατία από τους ολοκληρωτισμούς. Γιατί εδώ είναι ο χώρος, όπου έδρασαν ο Ναπολέων Ζέρβας και τα παλικάρια του. Είναι ο χώρος που πάντοτε μας εμπνέει στην παράδοσή μας. Δε θέλω στιγμή να ξεχνάμε την ταυτότητα της παράταξής μας».
 voridis2
«Υπάρχει εθνική κυριαρχία σε μία χώρα η οποία κατέληξε να εισάγει κρεμμύδια, πατάτες, λάδι, κρασί για να ζούνε οι άνθρωποί της; Και να ζούνε κάθε χρόνο με 15% έλλειμμα στο εμπορικό της ισοζύγιο, προκειμένου εμείς όλοι να διατηρούμε ένα επίπεδο ζωής; Είναι μία υπονομευμένη κυριαρχία, στους δανειστές. Όχι τώρα που ξυπνήσαμε, όταν κατέρρευσε το σοσιαλιστικό όραμα και ο σοσιαλιστικός παράδεισος, αυτής της ιδιότυπης σοβιετίας, τα τελευταία 20 χρόνια με την κακοδιοίκηση και την καθοδήγηση συγκεκριμένων ανθρώπων και επιλογών...»

«Υπάρχει ένα τεράστιο κράτος, που είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης, όπου μέχρι χθες για να βρεις δουλειά έπρεπε να περάσεις από τις κλαδικές και να υποβάλεις τα σέβη σου, έπρεπε να δείξεις την κομματική σου ταυτότητα, να φτιαχθεί ένα διεφθαρμένο κράτος, για να εξυπηρετηθούν τα ιδεολογικοπολιτικά προτάγματα της Αριστεράς.
Μα θα πει κάποιος: Η Αριστερά δεν κυβέρνησε ποτέ αυτόν τον τόπο! Το ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κυβέρνησαν. Η Αριστερά δεν κυβέρνησε, πολιτική εξουσία δεν είχε, αλλά ιδεολογική ηγεμονία είχε; Και τι σημαίνει ιδεολογική ηγεμονία; Το έχει εξηγήσει ο Γκράμσι, γενικός γραμματέας του Κουμμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας, όταν τον είχε βάλει φυλακή ο Μουσολίνι.
Ρωτούσαν; Γιατί όταν εμείς οι Κομμουνιστές πάμε στα εργοστάσια και εξηγούμε την ταξική πάλη και οι εργάτες μας ακούν, πάνε και ψηφίζουν Δεξιά;
Εκεί ο Γκράμσι ανέπτυξε τη θεωρία της ιδεολογικής ηγεμονίας. Δεν αρκεί η πολιτική, κομματική εξουσία. Χρειάζεσαι ιδεολογικούς μηχανισμούς. Το Σχολείο, η Εκκλησία, οι διανοούμενοι, τα Μέσα Ενημέρωσης, Και είπε πως ποτέ οι Κομμουνιστές δε θα μπορέσουν να επικρατήσουν, αν δεν επικρατήσουν στη μάχη των ιδεών κι αν δεν ελέγξουν τους ιδεολογικούς μηχανισμούς.
Τι λαμπρό παράδειγμα για την Ελλάδα. Γιατί στην Ελλάδα όπως ξέρετε, εξαιτίας των επιλογών της Αριστεράς περάσαμε μία αιματηρή σύγκρουση, που κόστισε στον τόπο ζωές και πλούτο. Από αυτή τη σύγκρουση, η παράταξη του Έθνους και της ελευθερίας, βγήκε νικήτρια. Κερδίσαμε λοιπόν τον πόλεμο, αλλά μετά αναδιπλώθηκαν. Και στην αναδίπλωσή τους, κέρδισαν τη μάχη των ιδεών. Και σήμερα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, σε επίπεδο δημοσιογράφων, ποδηγετούνται και ηγεμονεύονται από τις βασικές αξίες της Αριστεράς. Τα συνδικάτα, τα Πανεπιστήμια, το ίδιο. Δείτε την αναλογία των Πανεπιστημιακών σε σχέση με την πραγματική κοινωνία. Δείτε τις εκλογές τους και δείτε τις εκλογές στα δημοσιογραφικά όργανα».
 vorids3
«Όταν επί δεκαετίες, εκείνο το ΠΑΣΟΚ, επέλεγε με συγκεκριμένο τρόπο, να φτιάχνει ελλείμματα για σειρά ετών, να διορίζει αλόγιστα, όποιον περνούσε έξω από τις κλαδικές του, να φτιάχνει μια διεφθαρμένη, κομματική δημόσια διοίκηση, αυτό γινόταν κατά λάθος; Ήταν μία αστοχία;
Ήταν ένα οργανωμένο σχέδιο αναπαραγωγής της πολιτικής του εξουσίας, ηγεμόνευσης πάνω στην κοινωνία, ήταν ένα σχέδιο που τους επέτρεψε να μείνουν στην εξουσία για 20 χρόνια. Σήμερα αναδιπλώνονται και αναζητούν τη νέα τους στρατηγική, πίσω από την ενδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελεί στην πραγματικότητα το νέο ΠΑΣΟΚ και θέλουν να καθίσουν στην εξουσία, για άλλα τόσα χρόνια, όπως κάθισε το παλιό ΠΑΣΟΚ. Αυτή είναι η στρατηγική της αναδίπλωσης».


«Πώς ένα κόμμα του 4% πριν ενάμιση χρόνο, στο οποίο γίνονταν ενδιαφέρουσες συζητήσεις ανάμεσα στη συνιστώσα ΡΟΖΑ -η ΡΟΖΑ είναι η Ρόζα Λούξεμπουργκ, μία Γερμανίδα Κομμουνίστρια- και στην οργάνωση των Τροτσκιστών, τους Μαοϊκούς και την... πολύτιμη συνεισφορά σε αυτόν τον διάλογο των αναρχικών και αντεξουσιαστών.
Συζητούσαν για τη στρατηγική του μπολσεβικισμού, για το αν η κομμουνιστική επανάσταση θα γίνει με δημοκρατικό τρόπο ή όχι, αν θα πρέπει να κάνουν εκλογές, γιατί υπάρχουν και οι αυτοδιοικούμενες κοινότητες και όλα αυτά τα τρελά νεφελώδη, τα οποία είναι εκτός τόπου και χρόνου, ανήκουν σε έναν άλλο πλανήτη».
 vorids4
«Πώς βρέθηκαν αυτοί με 25%; Προφανώς είναι η ΠΑΣΟΚική αναδίπλωση. Αυτή όμως είναι καλή εκδοχή για το ΣΥΡΙΖΑ. Θα μου πει κάποιος: Αν είναι τόσο ξεκάθαρα τα πράγματα και στην πραγματικότητα έχουμε ένα νέο ΠΑΣΟΚ, δε θα πάθουμε και τίποτα. Δεν είναι και τόσο σοβαρό...
Ας έρθουν κι αυτοί να δοκιμάσουν.
Ένα πρόβλημα έχει αυτή η ανάλυση. Ακούτε να λένε ότι ο Πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να κάνει στροφή στο ρεαλισμό, αλλά υπάρχουν κάτι αριστερές συνιστώσες και δεν τον αφήνουν. Ένα θέμα είναι αν είναι καλός ο... Πρόεδρος Αλέξης. Διότι ο Πρόεδρος Αλέξης είναι το παιδί των καταλήψεων, το παιδί που γαλουχήθηκε στην ΚΝΕ, που συνδέθηκε με τέτοιες ενέργειες και πρακτικές. Ο ίδιος συνδιαλέγεται με όλες αυτές τις περιθωριακές ομάδες και οργανώσεις.
Είναι στροφή στο ρεαλισμό να διατηρείς στο κόμμα σου μία άποψη, που να λέει ότι πρέπει να γυρίσουμε στη δραχμή; Είναι στο 48% αυτή η άποψη. Αν στο επόμενο συνέδριό τους, πάρουν μία τέτοια απόφαση;».

«Όπου υπάρχει μία παραπονούμενη κοινωνική ομάδα, υπάρχει από πίσω τους ένας ΣΥΡΙΖΑίος που τους χτυπάει την πλάτη και τους λέει: Μην ανησυχείτε παιδιά. Εμείς θα τα φτιάξουμε. Γεφύρια θέλετε; παιδιά θέλετε;θα τα κάνουμε όλα».

«Υπάρχει ένας κίνδυνος; Ποιος; Υπάρχει ο κίνδυνος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι μόνο ένα λαϊκιστικό, ακραίο κόμμα, δεν είναι απλώς η ΠΑΣΟΚική αναδίπλωση, αλλά πίσω από αυτό κρύβονται δυνάμεις της Άκρας Αριστεράς, που όταν διαπιστώσουν την αδυναμία υλοποίησης του όποιου δήθεν ρεαλιστικού προγράμματος, θα επιστρέψουν σε αυτό που ξέρει καλύτερα η Αριστερά σε αυτόν τον τόπο, στη βία, τις πολιτικές διώξεις, στον αυταρχισμό και στη μετάθεση των ευθυνών. Θα ξεκινήσουν μία διαδικασία διώξεως των πολιτικών τους αντιπάλων, προκειμένου να δικαιολογήσουν τη δική τους αποτυχία στο πρόγραμμά τους, προσπαθώντας να φορτώσουν όλες τις ευθύνες αλλού.
Κι αυτό είναι μία απειλή για την ελευθερία του πολίτη. Είναι μία απειλή για τη δημοκρατία, είναι μία απειλή για κεκτημένα που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια».

«Οι ίδιοι ψηφοφόροι που έφεραν τότε τον Γιώργο Παπανδρέου στην εξουσία, σήμερα έχουν μετακινηθεί στο ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθώντας να μεταθέσουν τις ευθύνες. Αμετανόητοι, ανεπίγνωστοι, δύναμη καταστροφής. Η κακή Ελλάδα. Υπάρχει και μία κακή Ελλάδα. Αυτό πρέπει να αντιμετωπίσουμε».

«Ό,τι σας λέει η Αριστερά είναι ψέματα χονδροειδή. Ψέματα τα οποία στηρίζονται σε μία βασική τους αρχή. Ότι ξαφνικά, θα αρχίσει να βρέχει λεφτά και αυτή θα είναι από κάτω να τα μαζεύουν και να τα δίνουν στους πολίτες. Είναι ψεύτες, υποκριτές, κοροϊδεύουν το λαό. Δεν υπάρχει αυτή η λύση».


«Ο τόπος μας έχει ένα σπουδαίο λαό. Έχουμε φτιάξει αυτοκρατορίες, όχι μία φορά. Αλλά έχουμε χαλάσει αυτοκρατορίες. Ο τόπος μας μεγαλούργησε όταν οι Έλληνες ήταν πολεμιστές, ποιητές, φιλόσοφοι, γεωργοί, έμποροι, ναυτικοί. Και γυρίσαμε όλο τον κόσμο, δημιουργώντας πλούτη, νοικοκυροσύνη.
Με τις δικές μας αξίες. Της πατρίδας, της θρησκείας, της οικογένειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, της επιχειρηματικότητας. Τις αξίες της Δεξιάς. Με αυτές ο τόπος μεγαλούργησε».


«Κάποια στιγμή ο λαός κουράζεται από την προσπάθεια κι ενώ έχει συσσωρευτεί ο πλούτος. Και λέει να δώσει μια ευκαιρία σε εκείνους που λένε πως θα τα πάρουν από τους νοικοκυραίους και θα τα δώσουν σε όλο το λαό για να περάσουμε όλοι καλά. Και πράγματι έρχονται οι άλλοι. Και πράγματι τα μοιράζουν στους φίλους τους, στα κομματικά τους στελέχη, στους κομματικούς τους στρατούς, στα ιδεολογήματά τους. Και ο τόπος καταστρέφεται. Έτσι συνέβη και στο πρόσφατο παρελθόν. Και τότε έρχεται ο λαός και ξαναφωνάζει τη δική μας παράταξη, για να φτιάξουμε τον τόπο. Αυτή είναι η μοίρα της παράταξής μας και των ιδεών μας».
 www.atpreveza.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου